De dirigent

Sinds januari 2009 is Willem Jan van Asselt uit Nijverdal (1963) dirigent van Popkoor 2000. 

Willem Jan kwam al op jonge leeftijd in aanraking met (klassieke) muziek, o.a. doordat zijn ouders beide enthousiaste koorzangers waren. Als eerste in de familie kreeg hij muzieklessen (piano). Op 16-jarige leeftijd werd hij gegrepen door het koorvirus door het zingen bij een jongerenkoor, waar hij op verzoek van de toenmalige dirigent ook al gauw achter de piano belandde. Na het behalen van zijn VWO- diploma studeerde hij aan het Twents Conservatorium in Enschede de hoofdvakken schoolmuziek, piano en koordirectie. Voor dat laatste vak studeerde hij in 1989 af met het Praktijkdiploma, waarna hij bij een aantal verschillende koren dirigent is geworden. Achtereenvolgens gaf hij muzikale leiding aan o.a. een jongerenkoor, een vocaal ensemble en een aantal mannen- en gemengde koren.

Ondanks zijn klassieke opleiding is het werkveld van Willem Jan meer en meer verbreed en dirigeert hij de laatste jaren vooral veel lichte muziek, pop en muziektheater. Zo is hij in de afgelopen 15 jaar dirigent en muzikaal leider geweest van een aantal pop- en lichte muziekkoren, en heeft zijn passie voor het muziektheater al een aantal mooie musical- en muziektheatervoorstellingen opgeleverd.

De liefde voor het zingen en het brede werkveld leidde ertoe dat Willem Jan zijn zangvaardigheden en het vakmatige inzicht hierin steeds verder heeft uitgebreid door lessen en cursussen in verschillende zangmethodes te volgen.
Naast het toepassen van de E.V.T.-methode (Estill Voice Training) gebruikt hij tegenwoordig steeds meer elementen uit C.V.T. (Complete Vocal Technique) en maakt hij gebruik van ‘Poptools voor koren’, ontwikkeld door zangpedagoge Jannemiek Musters uit Enschede.

Het op deze manier gebruiken van verschillende zangkwaliteiten voor verschillende muziek- en zangstijlen sluit goed aan bij Willem Jans veelzijdige koor- en zangpraktijk.   

Willem Jan is verder werkzaam in zijn privé praktijk voor piano- en keyboardlessen en daarnaast is hij actief als pianist en zangcoach.

Naast Popkoor 2000 is hij op dit moment dirigent van de volgende koren en gezelschappen:

  • Popkoor SVP uit Heino 
  • Het Nijverdals Mannenkoor (diverse stijlen)
  • Vocal Group Half Past Nine uit Enschede (a capella, close harmony)
  • projectkoor AcKOORd uit Hardenberg (klassiek)

Klik hier om naar de website van Willem Jan te gaan.

Pin It